Skip to content
Home » ChristenUnie – SGP (NL)

ChristenUnie – SGP (NL)

Gebruikers zien de trein als een goed alternatief als de reis niet meer dan 25% langer duurt dan een reis per vliegtuig (inclusief in- en uitchecken) en een concurrerende prijs heeft. Er moet op Europees niveau meer samengewerkt worden om het treinennet zo in te richten dat de trein een goed alternatief voor het vliegtuig wordt voor reizen tot 700 km. De snelheid op internationale corridors moet hiervoor waar mogelijk worden verhoogd naar 200 tot 250 km/uur en op drukke trajecten zoals tussen Utrecht en Ede moeten inhaalsporen komen. Hierdoor kan ook het binnenlandse spoorvervoer groeien. Europese fondsen voor infrastructuur moeten zo veel mogelijk voor versnelling op grensoverschrijdende corridors worden ingezet zodat dit Europese snelle netwerk uiterlijk in 2030 is gerealiseerd.

Blz. 28

  • Er moet een Europese aanpak komen om de reistijd op internationale treinverbindingen fors te reduceren. De reistijden Amsterdam-Berlijn (nu 6:22 uur), Amsterdam-Hamburg (nu 3:47 uur) en Eindhoven-Düsseldorf (nu 1:49 uur) moeten hierdoor respectievelijk tenminste 2 uur, 1 uur en een half uur korter worden. Ook moet er een snelle Intercity komen tussen Groningen en Bremen en vanuit Eindhoven naar Antwerpen en naar Aken en Luik.
  • Tarieven voor grensoverschrijdend spoorvervoer moeten worden verlaagd om concurrerend te worden met het vliegtuig door het afschaffen van tariefbarrières op de landsgrenzen. Europa stimuleert dit door het vastleggen van regels over de nationale gebruikersvergoedingen voor infrastructuur zodat deze worden verlaagd als deze te hoog zijn. Hierdoor wordt het voor spoorvervoerders aantrekkelijker vaker over de grens te rijden. Ook wordt de BTW op internationale treintickets afgeschaft zolang er geen BTW wordt geheven op vliegtickets en worden vervoerders verplicht ook grensoverschrijdende abonnementen aan te bieden die qua prijs vergelijkbaar zijn met binnenlandse abonnementen.
  • Er komt een Europees actieprogramma om te zorgen dat internationale treintickets naar elk station in Europa in elk land eenvoudig online kunnen worden geboekt tegen dezelfde tarieven als ze in het betreffende land worden verkocht.